Mark Bouten, Data Design System: “Bespaar tijd met onze slimme CAD en BIM-software voor de installatietechniek”

Al jarenlang is 2D-CAD de standaard binnen de installatietechniek. Werktekeningen, stuklijsten, maar ook complete ontwerpen worden gemaakt in CAD-software. Tegelijkertijd zien we dat het steeds meer naar 3D en BIM aan het bewegen is. BIM-software is niet nieuw; het is anno 2019 de standaard aan het worden binnen de installatietechniek.

Waarom kiest een installatiebedrijf voor 3D-BIM? Wat zijn de kenmerken van BIM-software? We spraken hierover met Mark Bouten, International Sales Manager van Data Design System (DDS). Zij bieden al meer dan 30 jaar oplossingen voor het intelligent ontwerpen van alle installatietechnische systemen in zowel 2D-CAD als 3D-BIM.

Verschil tussen CAD en BIM tekenen

“CAD-software is een goede applicatie om schetsmatige ideeën te presenteren aan klanten en wordt vaak gebruikt om 2D tekeningen te maken. Het geeft je de mogelijkheid om op een realistische manier te laten zien wat je voor ogen hebt en hoe installaties eruit komen te zien.” 

Maar wat is dan het verschil met 3D en BIM (Bouwwerk Informatie Modellen)?
“BIM-tekenen gaat verder dan CAD. Simpel gezegd: het is een digitale weergave van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. We zeggen ook wel dat een BIM model de ‘centrale database’ is van een project. Daarin worden namelijk alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw en installaties opgeslagen en bijgehouden. Het grote voordeel is dat alle betrokken partijen toegang hebben tot de informatie in het model, zodat BIM ook op de bouwplaats doorgevoerd kan worden. Je kunt dus wel stellen dat de software echt gericht is op een efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen bij de bouw van een project.” 

Mark benadrukt wel dat BIM niet zonder CAD kan. Ook al wordt er in BIM ontworpen, dan is CAD in de praktijk nog vaak nodig om bijvoorbeeld 2D werktekeningen te maken voor de uitvoering. Mark: “Met ons softwarepakket, DDS-CAD, wissel je moeiteloos tussen 2D en 3D met één muisklik en wordt het écht mogelijk om naast CAD ook BIM te gebruiken in de bouw.”

Kenmerken BIM-software van DDS-CAD

Wat maakt de CAD en BIM software van DDS onderscheidend ten opzichte van andere tekensoftware?
Volgens Mark zijn dit de 7 belangrijkste kenmerken van hun software:

  • Eén software voor CAD en BIM: Modelleren, tekenen en rekenen met slechts één softwareapplicatie voor zowel 2D-CAD als 3D-BIM. “Je hoeft niet meer te schakelen tussen verschillende softwareapplicaties, waardoor je tot 30% meer efficiëntie bereikt.” 
  • Geïntegreerde berekeningen: “Niet meer handmatig rekenen om een beeld te krijgen wat er nodig is voor een project dankzij geïntegreerde berekeningen in onze software.” 
  • Clash preventie en detectie: clash detectie hebben meer softwareapplicaties. “Wat DDS-CAD uniek maakt, is clash preventie. Tijdens het ontwerpen geeft de software automatisch aan waar er problemen kunnen ontstaan, zodat je tijdens de ontwerpfase al cruciale wijzigingen kunt aanbrengen om problemen achteraf te voorkomen.” 
  • Intuïtieve gebruikersinterface: “In de markt wordt geroepen dat je minimaal 1-2 jaar met Revit moet werken voordat je het echt onder de knie hebt. Met DDS-CAD heb je slechts enkele projecten nodig om wegwijs te raken in de software. De leercurve is kort, waardoor productiviteitsverlies met 40% wordt verlaagd.”
  • Standalone en modulair: “DDS-CAD draait standalone en kan modulair opgebouwd worden. Installatiebedrijven betalen dus alleen voor wat ze nodig hebben. De software is volledig compatibel met traditionele werkwijzen op basis van PDF en DWG, maar ook direct met Open BIM workflows.”
  • Volledig Nederlandstalig: “Onze BIM-software is Nederlandstalig. Hierdoor is DDS-CAD gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken.”
  • Out-of-the-box software: “Vergelijk het met ‘plug&play’. Je installeert de software op de computer en je kunt meteen aan de slag met BIM tekenen.”

BIM-software kosten

Wat moet de CAD en BIM-software van DDS-CAD dan kosten?
“Dat is afhankelijk van wat een installatietechnisch bedrijf nodig heeft voor zijn projecten. Dankzij ons modulaire systeem kun je het op maat afnemen, en betaal je dus alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt,” aldus Mark Bouten van DDS.

Meer weten of de CAD en BIM-software van DDS ook de oplossing is voor uw bedrijf? Neem contact op voor een offerte op maat. Of vraag eerst een gratis demo aan om te ontdekken hoe DDS-CAD voor u kan werken.